lauantai 10. toukokuuta 2014

Parrakas nainen

Karvankasvu on sukupuolista, etnistä ja yksilöllistä. Siihen, missä kohtaa kehoa ihokarvat saavat näkyä, vaikuttaa mm. kulttuuri, uskonto, perinteet ja muoti. Miehet ovat yleensä naisia karvaisempia, ja sen vuoksi meille karvoitus on sallitumpaa. Etenkin naamakarvoituksen osalta.

Meikkaaminen taas koetaan enemmän naisten jutuksi. Sana kosmetiikka juontuu kreikan sanasta kosmos, joka tarkoittaa maailmaa, mutta myös koristeita. Kai partakin voi olla naaman koristus, ehkä siis meikkaamisen ja parran voi rinnastaa.

Parrakkaita naisia on tähän saakka voinut bongata lähinnä sirkuksissa. Korkean teltan suojissa on esitelty aikansa kummajaisia, kuten raajarikkoja ja lyhytkasvuisia. Onneksi tieto on lisännyt suvaitsevaisuutta, ja poikkeamat ihmisten ulkomuodossa eivät ole enää mikään erityinen ihmettelyn syy.

Tai ei pitäisi olla. Miksi siis Itävallan euroviisuedustaja Conchita Wurst herättää niin paljon tunteita? Hänessähän vain yhdistyy kauniisti meikattu nainen ja siististi trimmattu parta! Transsukupuolisuuden ei pitäisi olla enää mikään tabu. Draq-queenit ovat olleet viihdetaivaan tähtiä jo pitkään. Ulkonäköön panostava metroseksuaali on enemmänkin normi kuin poikkeus.

Yksi tunnetuimmista ulkonäkönormien rikkojista oli taidemaalari Frida Kahlo, joka antoi piut paut perinteiselle kauneuskäsitykselle. Taiteilijuus antanee, ainakin muiden silmissä, pientä helpotusta poiketa normeista. Tärkeintä on kuitenkin vanhempien ja läheisten tuki; Conchita Wurstin isä sanoo tukevansa lastaan sataprosenttisesti.

En tunne Conchitan taustoja, mutta jos kyseessä on oman sisimpäänsä paljastaminen kymmenille miljoonille tv- katsojille, teko vaatii luonnetta. Suvaisevaisuudestaan tunnetut Eurovision-laulukilpailut tarjoavat siihen hyvän areenan. Ja vaikka artistin ulkonäkö olisi stailattu pelkästään kalastamaan ääniä, mitä sitten, niin tekevät kaikki muutkin.

Mutta kyllä Conchita Wurstin ulkonäkö minutkin saa hämmennyksen valtaan. Kaikilla on jonkinlaisia ulkonäköön liittyviä odotusarvoja ja stereotypioita.Tässä kohtaa tulee kiire korostaa, etten itse tunne halua meikata enkä pukeutua naisten vaatteisiin. Mutta en tunne myöskään halua kieltää Conchitaa niin tekemästä. Go sister!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti