tiistai 1. tammikuuta 2013

Vuoden teema

Vuonna 2012 löi viimeistään läpi tietoisuus siitä, että myös negatiiviset ajatukset ja lausunnot ovat kuranttia kauraa käytäessä jos minkälaista arvo- tai mielipidekeskustelua. Kritiitiikin rinnalle on noussut yhä vahvemmin suora lyttääminen ja henkilökohtaisuuksiin menevä haukkuminen.

On mielipiteitä ennekin saanut laukoa, mutta viime aikoina mielipiteistä on tullut niin tärkeitä, että ne kaikki pitää saada aina kuuluville ja näkyville. Ajalle tyypillisesti kaikkien lausunnot ovat tasa-arvoisessa asemassa keskenään. Enää ei kenellekään saa sanoa: "pidähän pienempää suuta" tai että "mielipiteesi on väärä".

Sananvapauteen osaavat vedota kaikki, eikä yltiöavoimeksi yltyneessä keskustelukulttuurissa haluttaisi ottaa takapakkia. Kaikkia suvaitaan nykyään tasapuolisesti, myös suvaitsemattomia ihmisiä ja heidän mielipiteitään. Mutta johtaako hyvää tarkoittava ajatus toivottuun lopputulokseen?

'Jokainen meistä on tärkeä'. 'Jokaisen mielipide on tärkeä'. 'Jokainen haluaa tulla nähdyksi'. 'Jokainen ansaitsee tulla kuulluksi'. Näillä asiantuntijoiden ohjeilla meidän suomalaisten pitäisi voida paremmin. Miltä näyttää? Joko edellämainitut ohjeet eivät toteudu, tai sitten ne eivät toimi.

Mielenterveyden ammattilaiset vakuuttavat, että negatiivisia tunteita saa ja pitää tuntea. Siitäkö se kiikastaakin? Pelkojen ja ennakkoluulojen käsittely koetaan niin vaikeaksi, että ne on parempi ulkoistaa. Ei kun kynä käteen ja pahaa oloa purkamaan.

Puolustuksen puheenvuorossa vedotaan toimijan helpottuneeseen oloon. Voi toki olla, että haukkujan olo hetkellisesti paranee, mutta monenko olo julkisesta teilaamisesta huononee? Kynän mahtavuudesta värkätty sananlasku ei ole siitä huonoimmasta päästä.

Tälle vuodelle toivon resursseja sosiaalipalveluihin, sivistyksen käsikirjaa koteihin, joista se puuttuu, tai ainakin lisää penaaleja, joissa voisi säilyttää - joskus vähän tylsiksikin kirjoitettuja - kyniä. Parempaa Uutta Vuotta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti